5+1 asiaa, jotka
kannattaa huomioida
nettihotellia valitessa

Nettihotelli, webhotelli, domain-palvelu… Monta nimeä, mutta pointti on sama. Kyseessä on siis paikka, jossa nettisivustoa pidetään. Palveluntarjoajia on lukuisia: ulkomaisia, kotimaisia, ilmaisia, laadukkaita, monipuolisia… Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee nettihotellia? Jokaisella on toki omat kriteerinsä, mutta keräsin tähän muutamia asioita, joita pidän itse tärkeinä.

Mitä asioita kannattaa huomioida nettihotellia valitessa?
Kaistanleveys voi olla yksi kriteeri nettihotellia valitessa.

1. Saako halvalla hyvää?

Nettihotellien hintahaitari on melkoinen. Hintoja kannattaa tietenkin vertailla, mutta itse kiertäisin superhalvat ja erityisesti ”ilmaiset” nettihotellit kaukaa. Mielestäni hinnan ei pidä olla tärkein kriteeri nettihotellia valitessa: halvalla tuskin saa hyvää.

Kerran eräs asiakas halusi nettisivustonsa mahdollisimman halpaan nettihotelliin, ja hän hankkikin palvelun itse. Eipä mennyt kauaakaan, kun asiakas ihmetteli, kun sivusto oli usein offline. Mitenkäs tässä näin kävi?

”Ilmaisilla” domaineilla voi myös pyöriä mainoksia, ponnahdusikkunoita tai osoite voi olla muotoa sinunyrityksesi.höpöhöpö.com. Siellä voi myös olla käsittämättömiä rajoituksia tilan tai kaistan suhteen – ”pienellä lisämaksulla saat…” Ai, ei se ollutkaan ilmaista?

Mielestäni kohtuullinen hinta nettihotellista on noin 60-200 euroa vuodessa, palveluista ja ominaisuuksista riippuen.

2. Mitkä ovat palvelun ominaisuudet?

Paljonko palvelintilaa hintaan sisältyy? Riittääkö se sivustollesi? Tämä on tärkeää erityisesti, jos aiot pitää vaikkapa isoja valokuvia sisältävää blogia. Ota huomioon, että sivuston varmuuskopiointi moninkertaistaa helposti tilantarpeen. Myös palvelun sisältämä kaistanleveys on tärkeää, jos sivustolle odotetaan paljon liikennettä.

Nykyään nettisivustot rakennetaan usein esimerkiksi WordPress-julkaisujärjestelmän päälle. Tarjoaako nettihotelli tuen kyseiselle tekniikalle? Monista halvimmista palveluista puuttuvat WordPressin vaatimat tekniset ominaisuudet.

Moniin nettihotelleihin sisältyy myös jonkinlainen hallintapaneeli, jonka kautta voi käydä helposti itse tarkistamassa tai muuttamassa asetuksia.

3. Mikä on palvelimen uptime-aika?

Nimensä mukaisesti nettisivujen kuuluu olla netissä. Toisin sanoen niiden tulisi olla nähtävillä 24/7. Jos yrityksen nettisivut ovat offline, onko yritystä edes olemassa?

Kannattaa siis selvittää nettihotellin uptime-aika, eli se aika, jonka palvelimella olevat sivustot ovat netissä selattavissa. Tavoite on toki 100% ajasta, mutta käytännössä huoltokatkot tiputtavat lukua hieman. Jos luku on alhainen tai lukuja ei ole edes nähtävillä, kannattaa miettiä kaksi kertaa.

4. Missä palvelintila sijaitsee?

Nettihotellin valinnassa kannattaa suosia kotimaista yritystä, erityisesti mikäli yrityksesi pääasiallinen asiakaskunta on Suomessa. Jos palvelimet sijaitsevat vaikkapa Intiassa, nettisivut latautuvat hitaammin.

Tässä kannattaa myös olla tarkkana: vaikka palveluntarjoajalla olisi suomenkielinen nimi ja sivusto, se ei vielä takaa mitään. Palvelimet voivat silti sijaita ulkomailla.

5. Saako asiakaspalveluun tarvittaessa yhteyden?

Ennemmin tai myöhemmin eteen voi tulla tilanne, että joudut olemaan yhteydessä nettihotellin asiakaspalveluun. Mikäli olet valinnut ulkomaisen palveluntarjoajan, osaatko selvittää mahdollisen teknisen ongelman englanniksi? Tai ylipäänsä: saako nettihotellin asiakaspalveluun lainkaan yhteyttä? Vastikään eräs asiakkaani manasi nettihotelliaan, kun asiakaspalvelu ei vastannut tämän viesteihin.

Monesti asiat hoituvat nopeimmin sähköpostitse tai mieluiten jopa puhelimessa. Tällöin en välttämättä haluaisi maksaa puhelusta 2,19 euroa/minuutti + ppm. Isojen palveluntarjoajien kohdalla voi myös olla vaikeaa ylipäänsä löytää yhteystietoja, tai yhteydenotto on tehty byrokraattisen hankalaksi.

+1: Onko toiminta ympäristöystävällistä?

Onko jotain muita kriteereitä, jotka ovat tärkeitä? Vehreelle sydäntä lähellä ovat ekologiset arvot, ja onneksi muutamat nettihotellit ovatkin ymmärtäneet tämän asian. Markkinoilta löytyy niin tuulivoimalla toimivaa yritystä kuin hiilidioksidi-neutralisoitua palvelintilaa. Ja näin maailma pelastuu!

Mitä palveluntarjoajia Vehree suosittelee?

Omien kokemusten perusteella suosin mieluiten kotimaisia keskisuuria palveluntarjoajia. Ihan pienet tekijät eivät välttämättä ole kovin luotettavia ja isojen firmojen asiakaspalvelusta on vaikeaa saada henkilökohtaista palvelua.

Eniten olen käyttänyt Turussa toimivaa, hiilidioksidi-neutraloitua Nettihotelli.fi-palvelua, jonka palvelimet sijaitsevat Suomessa. Palvelinten keskimääräinen uptime-aika on 99,93%. Asiakaspalveluun on ollut helppoa saada yhteyttä niin sähköpostilla kuin puhelimitse, apua on saatu tilanteessa kuin tilanteessa. Myöskin Porissa toimivaan, tuulivoimaa käyttävään Shellit.org-palveluun olen ollut tyytyväinen.

Sami Karjalainen

Vehree - maanläheinen mainostoimisto

Vehree Blogi

Vehreen Blogi käsittelee maanläheisen mainostoimiston arkea, töitä, asiakascaseja, mainontaa, kokemuksia ja näkemyksiä.

Mistä aiheesta sinä haluaisit lukea lisää? Mitä olet aina halunnut tietää mainostoimistoista? Mikä mainonnassa askarruttaa, markkinoinnissa mietityttää?
Kerro se meille, niin kirjoitamme aiheesta! 

Viimeisimmät blogitekstit