Miten valita oikea tekniikka nettisivujen tekoon?

Nettisivuja voi toteuttaa useammalla eri tekniikalla. Mikä sitten on paras tapa tehdä nettisivut ja miksi? 

Karkealla tasolla tekniikat voi jakaa kolmeen:

  1. Sivujen rakentaminen käsin koodaamalla, käyttäen ohjelmointikieliä kuten HTML, CSS ja PHP
  2. Sivujen rakentaminen erillisillä ohjelmilla, kuten Adobe DreamWeaver tai Adobe Muse
  3. Sivujen rakentaminen käyttämällä julkaisujärjestelmää, kuten KotisivukoneWordPress tai Joomla.

Sivuston teko koodaamalla tai tietokoneohjelmalla voi toimia joskus

Nettisivujen teko puhtaasti käsin koodaamalla soveltuu tapaukseen, jossa sivusto ei ole kovin laaja eikä sitä ole tarvetta päivittää usein. Mikäli sivustoa on tarkoitus päivittää edes silloin tällöin ja koodaaminen ei kuulosta houkuttelevalta, tämä ei liene kovin järkevä ratkaisu. Etenkin, jos sivustolle halutaan yhtään monimutkaisempaa sisältöä ja toiminnallisuutta, koodaamisvaihtoehto kannattanee unohtaa.

Toinen kohta eli sivuston rakentaminen erillisellä tietokoneohjelmalla oli aiemmin suosittua, mutta sen suosio on laskenut. Ajatellaanpa seuraava tilanne: Rakennan asiakkaalle sivuston esimerkiksi Adobe DreamWeaverillä. Jos asiakas haluaisi päivittää sivustoa, pitäisi tällöin myös asiakkaalla olla tämä ohjelma – Adoben ohjelmat eivät muuten ole halvimmasta päästä – ja edes jonkinmoista osaamista sen käyttöön. Tai sitten päivittämisen voi ulkoistaa vaikkapa mainostoimistolle, mutta tätä ei usein haluta kustannussyistä. Itse en ole käyttänyt näitä ohjelmia enää aikoihin.

Sivuston rakentaminen julkaisujärjestelmällä on usein järkevin ratkaisu

Nykyään yleisimmäksi tavaksi tehdä nettisivuja onkin vakiintunut julkaisujärjestelmän käyttö. Julkaisujärjestelmä (englanniksi CMS, Content Management System) on ohjelmisto, joka asennetaan suoraan nettipalvelimelle, ja koko sivusto rakennetaan sen päälle. Tämä mahdollistaa myös helpon päivittämisen, koska mitään erillistä tietokoneohjelmaa ei tarvita, eikä myöskään ohjelmointiosaamista.

Julkaisujärjestelmiä on useita erilaisia. Osa niistä on maksullisia, osa ilmaisia. Uusia rakennetaan koko ajan ja osa hiipuu pois.

Maksullisista julkaisujärjestelmistä voisi mainita esimerkiksi kotimaiset Kotisivukoneen ja Yhdistysavaimen. Nämä soveltuvat monenlaiseen käyttöön, myös yrityssivujen tekoon. Usein sivuston ulkoasulle on asetettu rajoituksia. Eli jos ulkoasun suhteen on paljon erikoisia vaatimuksia, tämäkään ei liene järkevin vaihtoehto. Kuukausimaksut vaihtelevat muutamista euroista kymppeihin kuussa. Hyvä puoli näissä on se, että järjestelmän tarjoaja vastaa systeeminsä tietoturvasta.

Osa julkkareista saattaa taas olla perusominaisuuksiltaan ilmaisia, mutta vaatimusten kasvaessa joutuukin kaivamaan esille luottokortin tiedot. Tästä hyvänä esimerkkinä Weebly.

Sitten päästäänkin lempiaiheeseeni, eli ilmaisiin julkaisujärjestelmiin. Näistä suosituimpia ovat WordPress, Joomla! ja Drupal. Näitä kaikkia yhdistää se, että ne ovat avoimen lähdekoodin järjestelmiä, eli niitä pääsee kuka tahansa halutessaan muokkaamaan. Eri julkkareilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Joomla ja Drupal sopivat laajoille sivustoille, joilla on paljon käyttäjiä ja muuttuvaa sisältöä. Omasta mielestäni niiden käyttö on kuitenkin turhan hankalaa ja vaatisi turhan paljon teknistä osaamista.

No mutta, sitten on WordPress! WordPress on omaa luokkaansa. Tämä on puhtaasti oma mielipiteeni, mutta parin vuoden käyttökokemuksella voin sanoa, että WordPress on paras julkaisujärjestelmä. Se on riittävän helppokäyttöinen mutta kuitenkin taipuisa: erilaisia teemoja käyttämällä ja muokkaamalla on mahdollista rakentaa jos jonkinlaisia sivustoja. WP sopii myös erityisen hyvin käyttöön silloin, kun asiakkaan tulee pystyä itse päivittämään sivuston sisältöä: se on nimittäin yhtä helppoa kuin kirjoitusohjelma Wordillä kirjoittaminen.

WordPressiä käytettäessä sivusto rakennetaan teeman eli tietyn sivupohjan päälle. Näitä sivupohjia on saatavilla useita tuhansia erilaisia, osa maksullisia ja osa ilmaisia. Ulkoasua ja koodia pystyy muokkaamaan hyvin laajasti. WordPress mukautuu myös monenlaiseen käyttöön: vaikka se alunperin rakennettiinkin blogialustaksi, se soveltuu mainiosti myös yrityssivustoksi, verkkokaupaksi tai vaikkapa portfolioksi. Myös Vehreen nettisivusto on toteutettu WordPressillä, kuinkas muutenkaan.

Lopuksi

Jokaisella tekniikalla ja julkaisujärjestelmällä on omat hyvät ja huonot puolensa, ja tässä oli vain hyvin pieni pintaraapaisu. Ja vaikka WordPressiä niin kovasti suitsutankin, ei se suinkaan ole täydellinen: esimerkiksi päivityksistä tulee huolehtia, tai muuten tietoturva voi olla vaarassa.

Olipa niin tai näin, järkevin tekniikka sivuston rakentamiseen kannattaakin päättää aina tapauskohtaisesti. Jos tarvitset apua nettisivuston suunnittelussa, otahan yhteyttä!

Sami Karjalainen

Vehree Blogi

Vehreen Blogi käsittelee maanläheisen mainostoimiston arkea, töitä, asiakascaseja, mainontaa, kokemuksia ja näkemyksiä.

Mistä aiheesta sinä haluaisit lukea lisää? Mitä olet aina halunnut tietää mainostoimistoista? Mikä mainonnassa askarruttaa, markkinoinnissa mietityttää?
Kerro se meille, niin kirjoitamme aiheesta! 

Viimeisimmät blogitekstit

Vehreen vuosi 2018

28.12.2018|