Näin Vehreen toimiston
remontti on edistynyt

Tulevan toimiston remontti on vihdoin ja viimein loppusuoralla. Välillä lähes epätoivoisen pitkältä tuntunut työmaa alkaa olla viimeistelyä vaille valmis. Tässä pieni kuvakollaasi siitä, mistä kaikki lähti liikkeelle ja miten remontti on edistynyt.

Tästä kaikki alkoi

Vehree mainostoimisto, Koskenmäenkatu 18, Nokia
Kesällä 2016 löysimme tämän ihastuttavan talon Nokian Koskenmäestä. Rakennuksen päädyssä on toiminut 1900-luvulla Tuomisen sekatavakauppa.

Vehreen remontti: Tästä kaikki alkoi.Vehreen remontti: Tästä kaikki alkoi.
Vanhan kaupan tiloihin rakennuksen päätyyn alettiin suunnittelemaan tiloja mainostoimistolle. Tätä ennen tila toimi etupäässä varastona ja taiteilijan työtilana. Huomaa nurkassa oleva sininen pömpeli, joka on toiminut sekatavarakaupan aikoina jäätelö- tai maitoaltaana. Seinän takana oli kaupan kylmähuone.

Asbestilaatat veks

Vehreen remontti: Kymarno-laatat

Vehreen remontti: Asbestipurkutyöt käynnissä.
Remontin ensimmäinen etappi oli luultavasti 1960-luvulta peräisin olevien asbestia sisältävien Kymarno-laattojen purkutyö. Siitä vastasi viime vuoden syksyllä tamperelainen Rimbo Asbest.

Vehreen remontti: Kymarno-laattojen alta paljastui vanha puulattia.
Asbestilaattojen alta paljastui onneksi vanha puulattia, jonka maalijäljistä pystyi hyvin päättelemään sekatavarakaupan hyllyjen paikat. Lattian osalta työ ei toki vielä tähän päättynyt – laudat (joita muuten oli 110 riviä!) piti vielä hioa sekä lahot yksilöt korvata. Etenkin kaupan lihatiskin kohdalla lattia oli pahasti lahonnut.

Seinät kuntoon

Vehreen remontti: Seinässä kasvaa heinää. Vähän on lahoakin.

Vehreen remontti: Eikä, seinässä on reikä! Lahojen hirsien vaihto käynnissä.

Vehreen remontti: Lahon rankarungon korjaus käynnissä.
Eikä, seinässä on reikä! Seinistä löytyi lahoja kohtia, mikä ei tullut lainkaan yllätyksenä – katu nimittäin viettää suoraan talolle päin jolloin sadevedet valuvat suoraan talon rakenteisiin. Mutta eipä hätää, lahon voi aina korjata! Tässä operaatiossa oli apuna parikin alan ammattilaista, Hirsiberia sekä Suomen Hirsiperinne.

Kuutamokeikka

Vehreen remontti: Pimeetä työtä - pinkopahvitus käynnissä.
Pikkuhiljaa päästiin eteenpäin ja tekemään pintoja. Välillä päivät venyivät pitkiksi ja piti tehdä pimeää työtä, kuten tässä seinien pinkopahvitusta.

Vehreen remontti: Ikkunoiden kunnostusta kynttilän valossa.
Yksi merkittävä kriteeri talon valinnassa meillä oli se, että talossa oli säilytetty vanhat ikkunat. Ne onkin jo tulevan toimiston osalta saatu entisöityä, kiitos naapurin Katrin. Ja kun kaikki ei aina suju kuin Strömsöössä, joskus voi joutua tekemään töitä sähkökatkon aikana kynttilän valossa…

Vehreen remontti: Lattialautojen hiomista.
Lattialautojen hiominen tuntui loputtoman pitkältä urakalta. Onneksi välillä saatiin ystäviä mukaan talkoilemaan. Iso kiitos, Hamid!

Perinteisiä rakennusmateriaaleja

Vehreen remontti: Eikä, seinässä on reikä! Osa vanhoista lattialaudoista hiottu, osa hiottavana.
Rakennusmateriaaleina käytettiin aina mahdollisuuksien mukaan perinteisiä materiaaleja: lattian eristystä parannettiin lisäämällä sahanpurua, seiniin laitettiin pinkopahvit ja paperitapetit. Katossa säilyivät vanhat Haltex-levyt.

Vehreen remontti: Eristettä hakemassa läheiseltä sahalta.
Välillä haettiin lisää sahan- ja kutterinpurua läheiseltä sahalta.

Vehreen remontti: Hiotut vanhat lattialaudat paikoillaan, puukuitulevyt seinissä.
Lattialaudat on hiottu ja asennettu takaisin paikoilleen, seinissä on uudet puukuitulevyt. Hengittävät rakenteet takaavat hyvän sisäilman.

Yllätyksiä

Vehreen remontti: Seinien sisältä löytyi aarteita.
Seiniä purkaessa välillä päähän tipahteli vanhoja kahvipaketteja ja kerran löytyi pieni lapsen nahkakenkä. Pariin otteeseen vastaan tuli myös luoteja, mutta rahakätköä ei löytynyt… Kahvipakkauksista rakentelimme pienen näyteikkunan, jota monet ohikulkijat pysähtyivätkin ihastelemaan.

Vehreen remontti: Tähänkö piti tulla vessan katto?
Tähänkö piti tulla vessan katto? Vanhan kylmähuoneen tilalle tuleva toimiston vessa vaati sekin reilusti työtä, koska – yllätys yllätys – rakenteista löytyi lahovaurioita.

Vehreen remontti: Lattiamaalin hidas kuivumisaika yllätti.
Lattiamaali yllätti pitkällä kuivumisajalla. ”Uudelleenmaalattavissa 10 h kuluttua” tarkoitti käytännössä neljän päivän kuivumisaikaa. No, ehkä kostealla ja pimeällä syksylläkin on osansa.

Pintoja ja viimeistelyjä

Vehreen remontti: Tapetointipuuhissa.
Yrittäjä tapetointipuuhissa. Ritola & Pihlgrenin tapetit ovat kotimaisia, hengittäviä paperitapetteja ja sopivat erityisen hyvin vanhan rakennuksen henkeen.

Vehreen remontti: Melkein valmista!
Melkein valmista! Tältä toimisto näytti tänään aamulla.

Remontti on ollut kaikkiaan pitkä. Toimiston rakentamiseen on mennyt reilu vuosi. Välillä on tuntunut epätoivoiselta, kun vastaan on tullut aina vaan uusia lahovaurioita. Välillä taas on ollut huikeaa, kun on löytynyt vanhaa, säilynyttä pintaa ja kun on saatu tehtyä näkyvää jälkeä. Nyt voi jo olla tyytyväinen, kun toimisto on lähes valmiina käyttöön ja pian saa kantaa huonekalut ja tietokoneet sisään.

Vanhoissa taloissa on kyllä aivan oma viehätyksensä, mitä uusista rakennuksista ei löydä. Vanhoilla taloilla on historia. Jos vain seinät voisivat puhua…

PS. Lue myös Tuomisen kaupan historiasta.

Sami Karjalainen

Vehree - maanläheinen mainostoimisto

Vehree Blogi

Vehreen Blogi käsittelee maanläheisen mainostoimiston arkea, töitä, asiakascaseja, mainontaa, kokemuksia ja näkemyksiä.

Mistä aiheesta sinä haluaisit lukea lisää? Mitä olet aina halunnut tietää mainostoimistoista? Mikä mainonnassa askarruttaa, markkinoinnissa mietityttää?
Kerro se meille, niin kirjoitamme aiheesta! 

Viimeisimmät blogitekstit