Yrittäjäkin saa pitää lomaa!

Yli kahden vuoden yrittäjänä olon jälkeen olen yllättynyt eräästä asiasta. Yrittäjä ei nimittäin saisi ilmeisesti pitää lomaa.

”Ohhoh, noin pitkä loma?!”

”Kylläpä menee yrittäjillä hyvin, kun voi pitää lomia!”
”Miten voit pitää noin pitkän loman?”

Tällaisia kommentteja olen saanut kuulla useammalta henkilöltä kerrottuani, että pidän viisi viikkoa kesälomaa. Tuntuu käsittämättömältä, että joudun perustelemaan sitä, että aion pitää lomaa. Kollega kommentoikin osuvasti asiaa: ”Kuka päivittelee palkansaajien lakisääteisiä vuosilomia? Miksei yrittäjille kuuluisi samat lomat?”

Tutkittu juttu – yrittäjät lomailevat vähemmän

Yrittäjien lomailua on tutkittu. Suomen Yrittäjien tutkimuksen mukaan yrittäjistä joka viides ei lomaile ollenkaan tai on lomalla alle viikon. Tämä vuodelta 2014 oleva tutkimus kertoo myös, että vain vajaa puolet yrittäjistä pystyy pitämään lomaa yli kolme viikkoa vuodessa. 11 prosenttia vastaajista ei ollut pitänyt ollenkaan lomaa viimeksi kuluneen vuoden aikana ja 9 % vastaajista oli pitänyt lomaa alle viikon.

Kaikista työtä tekevistä yleisin kesäloman pituus on neljä viikkoa. Yrittäjien lomat ovat keskimäärin lyhyempiä kuin palkkatyössä olevien.

Pöllit odottavat pilkkojaa – ehkä lomalla sitten?

Nyt tarvitaan asennemuutos!

”Eihän me yrittäjät voida mitään lomia pitää.”
”Sullahan menee sitten hyvin – itse en ole viiteenkymmeneen vuoteen pitänyt lomaa.”

Kyllä – minä pidän lomaa, vaikka olen yksinyrittäjä. Se oli minulle itsestään selvää jo yrittäjyyden alusta asti. Miksi yrittäjä ei saisi pitää lomaa siinä missä muutkin? Se nyt vaan on tyhmää olla lomailematta!

Älyttömintä asiassa on mielestäni se, että yrittäjät haluavat itse jatkaa tätä noidankehää. Kommenteista on rivien välistä luettavissa protestanttinen työmoraali: loman pitäminen on syntiä! Otsasi hiessä sinun on leipäsi ansaitseman! Haudassa on sitten aikaa levätä!

Mielestäni lomien dissaaminen ei ole 2000-lukua, vaan se kuuluu menneeseen maailmaan. Itselleni yrittäjyydessä on tärkeää yrittäjänvapaus – saan itse päättää omasta ajankäytöstäni.

Eiköhän siis lopeteta se lomien vähättely ja suunnataan hyvillä mielin kesälaitumille – laiturin nokkaan, riippukeinuun, klapihommiin, kuka minnekin. Myös me yrittäjät olemme lomamme ansainneet!

Rentouttavaa lomaa kaikille yrittäjille ja muillekin!

Sami Karjalainen

Vehree - maanläheinen mainostoimisto

Vehree Blogi

Vehreen Blogi käsittelee maanläheisen mainostoimiston arkea, töitä, asiakascaseja, mainontaa, kokemuksia ja näkemyksiä.

Mistä aiheesta sinä haluaisit lukea lisää? Mitä olet aina halunnut tietää mainostoimistoista? Mikä mainonnassa askarruttaa, markkinoinnissa mietityttää?
Kerro se meille, niin kirjoitamme aiheesta! 

Viimeisimmät blogitekstit