Yrittäjyys on vastuuta ja vapautta

Vuodenvaihteessa tulee kuluneeksi pari vuotta täyteen siitä, kun perustin Vehreen mainostoimiston. Olin sitä ennen toiminut useita vuosia AD:na tamperelaisessa mainostoimistossa. Oman yrityksen perustamista olin haudutellut jo pitkään, kunnes lopulta rohkaisin mieleni ja tartuin tuumasta toimeen. Ja hetkeäkään en ole sitä päätöstä katunut. Mutta mitkä ovat yrittäjyyden plussat ja miinukset?

Yrittäjä on oman itsensä herra

Ehdottomasti isoin etu yrittäjyydessä verrattuna työntekijänä olemiseen on vapaus. Yrittäjänä voin itse päättää omat työaikani samoin kuin sen, milloin pidän lomaa. Totta kai asiakkaat omalta osaltaan sanelevat sen, milloin töitä tehdään ja milloin lomaa kannattaa pitää: kiireisinä aikoina ei yksinkertaisesti ole järkevää lorvailla.

Yrittäjänä työpäivät voi määritellä itse. Itse työskentelen suht normaalisti virka-aikojen puitteissa: maanantaista perjantaihin, yhdeksästä viiteen. Viikonloput pidän vapaata. Mutta toisaalta voin käydä usein esimerkiksi viikolla uimassa keskellä päivää.

Yrittäjänä voi myös itse päättää, mihin suuntaan yritystä haluaa viedä: miten tekee esimerkiksi markkinointia, millaisia palveluita haluaa tarjota ja mitä osaamista kehittää.

Entäs raha? Yrittäjänä on mahdollista tienata hyvin. Tai sitten huonosti. Joka tapauksessa tuotot ovat omassa käytössä.

Sami Karjalainen, Vehree mainostoimisto

Epävarmuutta täytyy sietää

Mitä jos asiakkaita ei tulekaan ovista ja ikkunoista? Epävarmuus tuloista on yrittäjyyden suurin haitta. Tätä voi toki ennaltaehkäistä hankkimalla vakioasiakkaita sekä keräämällä säästöjä hiljaisten aikojen varalle.

Yrittäjän sairastelut menevät omasta pussista: jos et flunssan takia pysty tekemään töitä, se on voi voi. Omasta kunnosta ja terveydestä kannattaakin pitää huolta. Perusterveenä on helpompaa toimia yrittäjänä. Itsestä huolehtiminen, liikunta ja terveellinen ruoka, on tärkeää jokaiselle – mutta meille yrittäjille se on vielä enemmän. Itsestä huolehtiminen yhtä tärkeää kuin vakuutukset, taloushallinto ja markkinointi. Sillä varmistetaan yhden tärkeimmän tuotannontekijän, yrittäjän itsensä, säilyminen työkykyisenä.

Olen myös ihmetellyt yrittäjien sosiaaliturvaa – tai oikeastaan sen puutetta. Vaikka kuuluisikin yrittäjän työttömyyskassaan, ei siitä ole mitään apua siinä tapauksessa, että yrityksellä on menossa hiljaisempi kausi. Saadakseen yrittäjän työttömyyskorvausta olisi yritystoiminta lopetettava kokonaan! Tässähän taas ei ole mitään järkeä, jos voi odottaa, että asiakkaita ja töitä on tiedossa muutaman kuukauden kuluttua. Hallitukselle terveisiä: perustulo voisi auttaa monia mikroyrittäjiä ja madaltaa kynnystä yritysten perustamiseen.

Yllättävän iso osa työajasta menee kaikkeen muuhun kuin varsinaiseen laskutettavaan työhön. Hallinnollisista töistä, laskutuksesta, markkinoinnista yms. ei voi asiakkaita veloittaa. Ei ole realistista ajatella, että voisi tehdä 40 tuntia viikossa laskutettavaa työtä.

Yksinyrittäjällä voi olla välillä hyvinkin yksinäistä. Siksi painotankin verkostoitumisen tärkeyttä: kannattaa hankkia yrittäjäkollega, jolle voi purkaa yrittäjyyden iloja ja suruja. Kukaan ei ymmärrä yrittäjää niin hyvin kuin toinen yrittäjä.

Yrittäjyys on elämäntapa

Yrittäjyys vaatii rutkasti sitkeyttä ja periksiantamattomuutta. Varsinkin yrityksen perustamisen jälkeinen aika on vaarallista aikaa: asiakaskunta ei välttämättä ole vakiintunutta ja tulot ovat näin hyvin epävarmoja. Vaikka voi tuntua, että ei tästä tule mitään, ei pidä antaa periksi. Hiljaisemmat ajat kannattaakin käyttää hyödyllisesti, esimerkiksi uuden opiskeluun ja markkinointiin.

Itse asiassa markkinoinnin tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Markkinointiin kannattaa panostaa ja sen tulisi olla jatkuvaa, säännöllistä ja suunnitelmallista. Eli vaikka töitä olisi välillä paljon, täytyisi olla tietyt markkinointikanavat aina käytössä. Esimerkiksi toimivilla nettisivuilla ja Google-mainonnalla varmistetaan, että töitä riittää myös nykyisen projektin jälkeen.

Olen törmännyt yrittäjiin, jotka sanovat, etteivät pysty pitämään lomia laisinkaan. Höpöhöpö. Se on järjestelykysymys. Loma-ajat täytyy myös ottaa huomioon hinnoittelussa, jotta saa kerättyä rahaa jemmaan loma-ajan varalle.

Yrittäjänä työtä ja vapaa-aikaa voi olla toisinaan vaikea erottaa toisistaan. Yrittäjyys onkin tietyllä tavalla elämäntapa, joka seuraa mukana kaikkialle. Ajankäytön hallinta on kuitenkin tärkeää: Vaikka yrittäjänä voisi tehdä töitä 24/7, se ei pitemmän päälle ole järkevää. Siinä polttaa itsensä piippuun. Kuulin joskus mainion 8-8-8–muistisäännön: päivässä pitäisi olla 8 tuntia töitä, 8 tuntia vapaa-aikaa ja 8 tuntia unta. Tätä jakoa suosittelen joka iikalle!

Sami Karjalainen

Vehree Blogi

Vehreen Blogi käsittelee maanläheisen mainostoimiston arkea, töitä, asiakascaseja, mainontaa, kokemuksia ja näkemyksiä.

Mistä aiheesta sinä haluaisit lukea lisää? Mitä olet aina halunnut tietää mainostoimistoista? Mikä mainonnassa askarruttaa, markkinoinnissa mietityttää?
Kerro se meille, niin kirjoitamme aiheesta! 

Viimeisimmät blogitekstit

Vehreen vuosi 2018

28.12.2018|